Stilistlik Çalışmalarım

GİZEMLİ DÜNYA
Mercanlar ve Deniz Kabukları

Geçen yıl hazırladığım stilistlik dersi sunum ödevimi, yeteri kadar sakındıktan sonra bu yıl blogumda da yayınlamaya karar verdim. Tabi tasarımcıların en büyük korkusu emek verip yaptığı çalışmaların başkaları tarafından taklit edilmesidir. Fakat son dönemde tekstil sektöründe kalifiye eleman yetiştirmek adına stilistlik & modelistlik üzerine bir çok kurum eğitim vermeye başladı ve bende o eğiticilerden biriyim. Haliyle kaliteli kalitesiz herkes bir şeyler çizip karalayıp çalışmalarını yayınlıyorsa artık benimde bir şeyler yapmam gerekiyordu...
Bu koleksiyonun ana konusu denizlerde yaşanan kirlilik ve buna bağlı sebeplerden ötürü ekolojik dengenin bozulması yüzünden yavaş yavaş yok olan deniz altı dünyasının eşsiz ve gizemli güzelliğini yansıtmak, insanlarda biraz olsun duyarlılık sağlamaktır. İyi seyirler...

Deniz Tarakları



İnci Midye


Mavi Salyangoz: Dünyada bazı bölgelerde özellikle en çok bilinen Yeni Gine de eskiden kullanılan para birimi deniz kabuklarıymış.


Deniz Ejderhası: Glaucus Atlanticus, Glaucidae familyasının bir türüdür. Bilinen diğer isimleri mavi okyanus salyangozu yada deniz kertenkelesidir. Deniz yüzeyinden dibine kadar yüzebilir ve en fazla 6 cm boya kadar uzar. Okyanus ve ılıman tropikal sularda yaşar. Bu hayvan sıkça kendi türleriyle beslenerek bir yamyamlık örneği sergiler ve diğer deniz salyangozları gibi deniz ejderhası da hermafrodittir. Yani erkek ve dişi çiftleşme organlarının her ikisini de taşır.

Kırmızı Mercan: Özellikle takı yapmak için kullanılan Akdeniz de bulunan bir mercan türüdür. Deniz altında yapraksız, kırmızı, bir metreye yakın boyu ve bir çok dalıyla bir çalıyı andırır. Mitolojik ve tarihi bir öneme sahiptir. Mısır ve diğer tarihi öncesi mezarlarda bulunmuştur. Klasik edebiyatta da adı geçer. Akdeniz kırmızı mercanı, diğer mercanlara kıyasla daha yumuşak ve içinde hava boşlukları ile delikçikler olmadığı için biblo, takı ve boncuk yapılmasına çok elverişlidir. Fakat insanların merakı, Kırmızı Mercan türünün de yok olmaya başlamasına sebep olmuştur.
 
Mercanlar:
Bilim insanları mercan resiflerini içinde barındırdıkları canlı çeşitliliği açısından yağmur ormanlarına benzetmektedirler.

Mercanlar; dünya denizlerinde 285 bin kilometre kare alan kaplıyor ve denizlerdeki yaşamın % 25 ini destekliyor.

Mercanlar denizlerde fotosentetik yosunlarla karşılıklı bir etkileşim içinde yaşıyorlar. Ancak deniz suyu ısısının artması halinde, mercanlar bünyelerinde barındırdıkları tek hücreli yosunları salmaya başlıyor.

Bu tek hücreli yosunların salınmasının nedeni yosunların yüksek ısıda toksin üretmesi olarak belirtiliyor. Oysa yosunlar mercanlara enerjilerini ve renklerini veren temel unsurlar.Dolayısı ile yosunlar gidince mercanlar renklerini kaybediyor, ölüyorlar.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yapılan koruma çalışmalarına rağmen aradan geçen 10 yıllık sürede mercanların çoğu kendini yenilemeyi başaramadı. Mercanların ortadan kaybolması ise besin zincirinin bozulmasına ve 4 balık türünün yok olmasına sebep oldu. Balıkların 6 türü de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya...
Küçük balıkların ölmesiekolojik dengesinin dahaçabuk bozulmasına sebep oluyor.Kısaca mercanların solmasıküresel ısınmanın en büyükbelirtilerinden biri olarak kabuledilyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Yine beklerim.